Forside  Motorvejskort  Motorvejen
Entreprenør kort
Artikler
Oversigtskort
Ekspropriationer
Fauna Flora Arkæologi Kontakt

 
Bævere og brobyggere.

 

Bævere og brobyggere

Tekst og fotos: Ejgil Basselbjerg

Bævere og brobyggere arbejder tæt sammen. Sikkert ikke på samme tid. Dem der bygger broer i de lyse timer, og bæverne når det er mørkt. Ved Tvis Å er set bæveraktiviteter vest for brobyggeriet, og i Savstrup Ådal er set friske spor, nemlig afgnavede grene kun 50 - 100 meter fra byggepladsen.

Bæveren er planteæder. Den spiser urter, græs og vandplanter fra området nær dens bo. Om vinteren lever bæverne især afbark fra træstykker, den samler ind om efteråret, og opbevarer under vand og nær ved boet. Grene og træstykker gnaves i mindre stykker. Materialet transporterer bæveren i vandet. Den svømmer med grenstykkerne i favnen, mens den roer med bagbenene.

Fotos er fra Savstrup Ådal. Det første fra en klar septemberdag med åen og brobyggeriet i baggrunden. Tre fotos af de karakteristiske og grove bævergnav. Af tænder, der vokser hele bæverlivet, og slibes endnu mere skarpe af at blive brugt. Det sidste er udsigt fra broen en kold dag i december 2016. Til venstre, hvor åen slår et knæk, er pilekrat, med spor efter bæverne, der forsyner sig.

 


Her ses et resultat af en bæver, ved Savstrup ådal.
 


Her endnu et billede fra samme ådal.
 

Kopiering uden kildeangivelse ikke tilladt.          Copyright: Holstebro Lokalhistoriske Klub. - cvr. 35690638 -     Webmaster: t@fleng.net